Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2009

Parted Magic 4.5

Ψάχνωντας ένα τρόπο να μειώσω τις κατατμήσεις του σκληρού μου, χωρίς όμως να αναγκαστώ να επανεγκαταστήσω το Arch έπεσα πάνω στο Parted Magic 4.5.
Το Parted Magic είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο παρά μια διανομή. Δεν υπάρχει λόγος εγκατάστασης
της, καθώς χρησιμοποιείτε ως livecd (ή ακόμη καλύτερα ως live usb με το Unetbootin).Πρόκειται για μια διανομή που όπως μαρτυρά και το όνομα της έρχεται με προεγκατεστημένο το Gparted για την επεξεργασία των κατατμήσεων του σκληρού δίσκου. Υπάρχουν όμως και κάποια ακόμη προγράμματα προεγκατεστημένα, κυρίως εργαλεία συστήματος οπως τα Clonezilla, Testdisk, Myrescue, Grub, Lilo, Install-Mbr, Fsarchiver...(πλήρης λίστα εδώ)
To iso είναι μόλις 70Mb και αντιγράφετε κατά το boot στη ram (απαιτούνται 192Mb).

Χρησιμοποίησα το Clonezilla για να διαγράψω ένα partition,το μεγάλωσα (ουσιαστικά ένωσα δύο μικρά σε ένα μεγάλο, και επανέφερα το Αrch εκεί).
Ακολουθώντας τον οδηγό του diamond_gr δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.
Μόνο μια παρατήρηση: αν το partition το οποίο έχετε κάνει backup πρόκειται να το γράψετε σε ένα μεγαλύτερο partition κατά το restore επιλέξτε το "expert mode" και όταν θα σας βγάλει τις επιλογές επιλέξτε την επιλογή ώστε το filesystem να συμπεριλάβει όλο το χώρο του νέου partition (αλλοιώς το λειτουργικό θα βλέπει μόνο το χώρο του παλιού partition). Στις υπόλοιπες επιλογές δεν πειράζετε τίποτα, ακολουθείτε τις προεπιλεγμένες.

Βάλτε το σε ένα παλιό φλασάκι ή σε ένα cd, και αφήστε το να υπάρχει.
To Parted Magic και το Super Grub πρέπει να υπάρχουν πάντα δίπλα μας για να μας βγάλουν από την δύσκολη θέση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου